ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

Ο ΣΕΠΑΚ συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις και τα επιχειρήματα του ΤΕΕ, σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται αυτή την εποχή για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης.
 

Θεωρείται σήμερα άκαιρη και κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνη αυτή η βιαστική αντιμετώπιση του θέματος, η οποία θα προκαλέσει κοινωνικές αδικίες και μια ακόμη απότομη έξαρση αγορών οικοπέδων και έκδοση αδειών.

Διαβάστε εδώ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΠΑΚ στο OPEN TV

Ο Πέτρος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη του κλάδου των Κατασκευών, φιλοξενήθηκε στο OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Άκη Παυλόπουλο, και Ντόρα Κουτροκόη.

Κεντρικό θέμα της συνέντευξης αποτέλεσε ο κλάδος των κατασκευών, αλλά και οι στόχοι και το όραμα του ΣΕΠΑΚ.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020
vlcsnap-2020-06-26-11h12m09s658.jpg
play-button-2138735_1280.png

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΠΑΚ στο ΣΚΑΪ

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ, Πέτρος Παπαϊωάννου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου, στο ΣΚΑΪ ΤV.

Κεντρικά θέματα της live on-air συζήτησης αποτέλεσαν τα εξής:
1) Τι είναι ο ΣΕΠΑΚ και ποιοι είναι οι στόχοι του;
2) Πως θα τους υλοποιήσει;

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019
play-button-2138735_1280.png

ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ;

Συνάντηση μελών & προέδρων Συνδέσμων,

θεμέλιο συνεργασίας με άλλους Συνδέσμους

για την ενδυνάμωση της φωνής του κλάδου των κατασκευών 

Στις 8/4/2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του ΣΕΠΑΚ με τους Προέδρους άλλων συνδέσμων στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, με στόχο την συνένωση των δυνάμεων και την ενδυνάμωση της φωνής του κλάδου μας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΕΕΑ, ΣΕΑΑΚ, ΕΝΧΕ και ΣΕΚΑ.

 

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ κ. Πέτρος Παπαϊωάννου έκανε τον απολογισμό των 5 χρόνων του συνδέσμου από την ίδρυσή του, υπενθύμισε τους σκοπούς που δημιουργήθηκε και το τι πέτυχε μέχρι σήμερα.

Τόνισε παράλληλα, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην συνένωση των δυνάμεων του κλάδου, ώστε με ενιαία «γλώσσα» και δυνατή φωνή να έχει ισχυρότερη επιρροή απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση και να προκύπτουν αποφάσεις χρήσιμες για τον κλάδο και την χώρα (ποιότητα κατασκευών, προδιαγραφές υλικών, εκπαίδευση τεχνιτών, απλοποίηση και σταθερότητα νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη του κλάδου και της χώρας).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

Ο ΣΕΠΑΚ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

Ο ΣΕΠΑΚ συμμετείχε στο 36ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26.1.2019 στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα.

 

Ο Πρόεδρος κ. Πέτρος Παπαϊωάννου προσκλήθηκε ως ομιλητής και έκανε γνωστούς τους στόχους του ΣΕΠΑΚ και πρόβαλε στο κοινό ότι ο ΣΕΠΑΚ είναι ο μοναδικός σύνδεσμος που εκπροσωπεί συνολικά όλο τον κλάδο των κατασκευών, τους κατασκευαστές, εργολάβους, μηχανικούς, τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις των δομικών υλικών κ.ά.

 

Επισήμανε επίσης, ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις του Συνδέσμου με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Και οι δύο ζητούν λογική φορολογία στα ακίνητα, και ποιότητα στις κατασκευές έτσι ώστε να διατηρείται διαχρονικά η αξία των ακινήτων και να προσελκύουν τις επενδύσεις.

 

Στο Συνέδριο αυτό παρουσιάστηκε και η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΑΚ για τις δυσμενείς επιπτώσεις στον κλάδο και γενικότερα στην οικονομία της χώρας, που έχει ο Συμπληρωματικός Φόρος του ΕΝΦΙΑ και το 24%ΦΠΑ για τις νέες κατασκευές. Αυτά παρουσίασε με τη μελέτη του ΙΟΒΕ ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις απώλειες που προκαλούνται στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

 

"Ο συμπληρωματικός φόρος είναι ένα εξάμβλωμα που πρέπει να καταργηθεί. Δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος στηριζόταν στην αρχή να πληρώνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα", επεσήμανε ο κ. Νίκος Καραβίτης, πρώην στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της φορολογίας των ακινήτων. "Ο συμπληρωματικός φόρος, πρόσθεσε, αποτελεί φόρο περιουσίας και όχι ακινήτων. Είναι άδικος και επιβαρύνει υπέρμετρα υψηλές περιουσίες που δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε υψηλά εισοδήματα." Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να μειωθεί γενικά ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ και να αυξηθεί στα αγροτεμάχια και στα ακίνητα εκτός σχεδίου.

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι εξαιτίας της φορολογικής επιβάρυνσης η ακίνητη ιδιοκτησία σήμερα, έχει μετατραπεί από δικαίωμα σε βάρος, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών να αποτελεί την πιο επιβαρυμένη και ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας. Χαρακτήρισε ολέθριο λάθος την επιβολή συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ και επανέλαβε ότι η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την εκλογίκευση της φορολογίας των ακινήτων και την ελάφρυνση όλων των φορολογουμένων.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, που εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στο συνέδριο, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, οι κ.κ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος, της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, του Κινήματος Αλλαγής Γεώργιος - Δημήτριος Καρράς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μπρούλιας.

Επίσης, οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Αττικής Γιώργος Πατούλης και για τον Δήμο Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, όπως και οι πολιτευτές της ΝΔ Ιωάννα Καλαντζάκου και Βασίλης Σπανάκης.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018
play-button-2138735_1280.png
play-button-2138735_1280.png

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

play-button-2138735_1280.png

Ο βουλευτής Ημαθίας, ΝΔ, τομέας φορολογικής πολιτικής, Απόστολος Βεσυρόπουλος

play-button-2138735_1280.png

Ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

play-button-2138735_1280.png

Ο Στράτος Παραδιάς, δικηγόρος Δ.Σ.Α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων

play-button-2138735_1280.png

Ο Σπύρος Τσαγκαράτος, δρ. αρχιτέκτονας μηχανικός, επικεφαλής του τεχνικού γραφείου Αστικών Περιβαλλοντικών Αναπλάσεων (ΑΣ.Π.Α.)

play-button-2138735_1280.png

 

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έγινε η παρουσίαση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα:

“Η φορολογία ακινήτων και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών”,

η οποία έγινε με ανάθεση και χρηματοδότηση του ΣΕΠΑΚ.

Για πρώτη φορά συνεργάστηκαν για κοινούς στόχους, τόσοι επαγγελματικοί σύνδεσμοι μαζί.

Οι Σύνδεσμοι - Συνδιοργανωτές είναι:

 • ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών),

 • Σ.Α.Τ.Ε. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών),

 • Σ.Ε.Γ.Μ. (Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών),

 • Σ.Π.Μ.Ε. (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας)

 • Ε.Ι.Α. (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής),

 • Ε.Ε.Α. (Ελληνική Ένωση Αλουμινίου).

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:

 • ο αντιπρόεδρος του ΣΕΠΑΚ και διευθύνων σύμβουλος της IDEAL STANDARD ABEE, Γιώργος Θεοδοσίου, ο οποίος μίλησε για τους στόχους και τις προτάσεις  του ΣΕΠΑΚ για την προώθηση της ποιότητας και της ανάπτυξης των κατασκευών

 • ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέπτυξε τις πολιτικές και δράσεις της κυβέρνησης  για την απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας

 • και ο βουλευτής Ημαθίας, ΝΔ, τομέας φορολογικής πολιτικής, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις της αντιπολίτευσης στα θέματα της φορολογίας ακινήτων.

 

Πυρήνα της εκδήλωσης αποτέλεσε η  παρουσίαση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Η φορολογία ακινήτων και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών» από τον καθ. Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ. Η δεύτερη αυτή μελέτη του ΙΟΒΕ, έρχεται να ολοκληρώσει τα στοιχεία της προηγούμενης μελέτης του 2015 και να ρίξει «φως» στους παράγοντες που οδήγησαν στην απαξίωση των ακινήτων και στην καταβαράθρωση της βιομηχανίας των κατασκευών, των τραπεζών και της οικονομίας της χώρας.

Ακολουθήσαν ομιλίες από διακεκριμένους επαγγελματίες:

 • Ο Στράτος Παραδιάς, δικηγόρος Δ.Σ.Α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), ανέπτυξε  το θέμα της επίδρασης της φορολογίας στις ιδιωτικές επενδύσεις.

 • Ο Σπύρος Τσαγκαράτος, δρ. αρχιτέκτονας μηχανικός, επικεφαλής του τεχνικού γραφείου Αστικών Περιβαλλοντικών Αναπλάσεων (ΑΣ.Π.Α.), μίλησε για τα εμπόδια, και τα προβλήματα στην υλοποίηση σημαντικών έργων στην Ελλάδα και έκανε προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών. Παρέθεσε την εμπειρία από τις προσπάθειες ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και ανέπτυξε το θεσμικό πλαίσιο χωρικού σχεδιασμού για στρατηγικές επενδύσεις και τα εργαλεία ΕΣΧΑΔΑ-ΕΣΧΑΣΕ.

 • Η  Έλλη Ανδριοπούλου, υπεύθυνη διαχείρισης δωρεάς του Κέντρου Πολιτισμού  του Ιδρύματος Νιάρχος, παρουσίασε την εμπειρία διαχείρισης έργου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τις διαδικασίες ανάθεσης, μελέτης και υλοποίησης του έργου  με διεθνείς προδιάγραφες ποιότητας και διασφάλιση τήρησης των προδιαγραφών, του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος του έργου. 

 • Ο Κωνσταντίνος Βαβαλέτσκος, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, αντιπρόεδρος της κατασκευαστικής  εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρουσίασε  σύγχρονες μεθόδους και κανόνες για την κατασκευή ποιοτικών κτιρίων μέσα από την εμπειρία της κατασκευής  του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ΚΠΙΣΝ

 

Ακολουθήσε δημόσια συζήτηση των εκπροσώπων των συνδέσμων συνδιοργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν:

 • ο γενικός γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τάσος Ηλίας.

 • ο γενικός γραμματέας του ΣΕΠΑΚ , καθ. Αναστάσιος Κωτσιόπουλος.

 • ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Γιώργος Βλάχος.

 • ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ, Κωνσταντίνος Καλέργης.

 • ο γενικός γραμματέας του ΣΠΜΕ, Πάρης Χαρλαύτης.

 • ο πρόεδρος του ΕΙΑ, Ηλίας Κωνσταντόπουλος.

 • ο πρόεδρος της ΕΕΑ, Γιώργος Δουκίδης.

Το συντονισμό των ομιλιών και της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος Νικος Ρουσάνογλου.

 

Συνοψίζοντας, παραθέτουμε τα βασικά στοιχεία των 2 μελετών του ΙΟΒΕ, από τα οποία προκύπτουν «αυτόματα» κάποια συμπεράσματα:

• Τη 10ετια 2007 - 2017 παρατηρείται η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

• Τη 10ετια 2007 - 2017 προκαλείται μεγάλη πτώση ζήτησης αγοράς ακινήτων, με μείωση 83% στην έκδοση αδειών και μείωση 90% των συναλλαγών. Ο συμπληρωματικός φόρος, ιδιαίτερα, αποτρέπει κυρίως αυτούς που έχουν χρήματα να επενδύσουν.

• Τη 10ετια 2007 - 2017, γίνεται κατά μ.ό. μεγάλη πτώση (41%) των τιμών των ακινήτων (προϊόντα του κλάδου) και πτώση (20%) των ενοικίων στις κατοικίες και (31%) στους επαγγελματικούς χώρους.

• Η πτώση τιμών απαξιώνει σημαντικά την περιουσία των τραπεζών και των πολιτών, αυξάνει την ανασφάλειά τους και μειώνει την αγοραστική τους δύναμη, μειώνοντας έτσι τα έσοδα του κράτους και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

• Η μεγάλη πτώση των τιμών αγοράς και ενοικίασης ακινήτων δεν συνοδεύτηκε από μείωση στο κόστος υλικών και κατασκευής ,ενώ παράλληλα το ΦΠΑ 24% μόνο στις νέες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, δημιουργεί αρνητικό κίνητρο επενδύσεων, που νεκρώνει τη βιομηχανία των κατασκευών κτιρίων.

 

 Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα παρακάτω αποτελέσματα των 2 μελετών:

 • κάθε 1 θέση εργασίας στον κυρίως πυρήνα του κλάδου των κατασκευών, δημιουργεί άλλες 2 θέσεις στο σύνολο της οικονομίας

 • σε επένδυση 1 € στις κατασκευές, τα 0,4 € καταλήγουν στα δημόσια ταμεία

 • τη 10ετια 2007-2017 προέκυψε μείωση 25 δις€ επενδύσεων στον κλάδο και χάθηκαν 250χιλ θέσεις εργασίας.

 

Τελικά, μήπως το κράτος χάνει κάθε χρόνο χιλιάδες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα και πολλαπλάσια δις ευρώ έσοδα από ότι εισπράττει από τον ΕΝΦΙΑ και το 24% ΦΠΑ;

Όπως εύκολα διαφαίνεται από τις μελέτες του ΙΟΒΕ η ορθολογισμένη και σταθερή φορολογία ακινήτων, μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση, ώστε σταδιακά να επανέλθει η οικονομία της χώρας μας και η δραστηριότητα του κλάδου σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Μεγάλος Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η τεχνική εταιρεία κατασκευών

ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

Χορηγοί ήταν:

Ideal Standard, DAIKIN, ISOMAT, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ Ελλάδος, ELVIAL, ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΤΕΘ Α.Ε. και ΚΤΙΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η  Έλλη Ανδριοπούλου, υπεύθυνη διαχείρισης δωρεάς του Κέντρου Πολιτισμού  του Ιδρύματος Νιάρχος.

play-button-2138735_1280.png

Ο Κωνσταντίνος Βαβαλέτσκος, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, αντιπρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

play-button-2138735_1280.png
ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

«O ΣΕΠΑΚ συμμετείχε στο Συνέδριο της PRODEXPO NORTH για τις επενδύσεις ακινήτων στη Θεσσαλονίκη»

 

O ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών) συμμετείχε στο Συνέδριο PRODEXPO NORTH που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace για τις επενδύσεις ακινήτων.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ κ. Πέτρος Παπαϊωάννου, συντόνισε ένα από τα πάνελ για τις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων, ΑΕΕΑΠ, οι οποίες παρουσιάζουν τεράστια επενδυτική προοπτική για το χώρο των ακινήτων.

Στην ομιλία του επισήμανε

1) ότι το ανασφαλές περιβάλλον που δημιουργεί η διαρκώς διογκούμενη φορολογία

2) η πολύπλοκη πολεοδομική νομοθεσία και

3) η όχι τόσο προσεγμένη ποιότητα του ακινήτου, επιβαρύνει, δυσκολεύει, καθυστερεί, φρενάρει και πολλές φορές  αναστέλλει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με αποτέλεσμα να χάνονται κεφάλαια, να μη δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και γενικότερα να αποθαρρύνονται οι επενδύσεις.

Η κα Γεωργία Μουρλά διευθύντρια του Τμήματος Listings στο Χ.Α. τόνισε ότι σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι εισηγμένες μόνο 5 ΑΕΕΑΠ αλλά σύντομα ο αριθμός των Εταιρειών αυτών θα αυξηθεί. Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η φορολογία ακινήτων αποθαρρύνει τους επενδυτές ενώ η κα. Τερέζα Μεσσάρη, General Manager της ΠΑΝΓΑΙΑ, της μεγαλύτερης εταιρείας ΑΕΕΑΠ, υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να έχει αυξηθεί η φορολογία των ΑΕΕΑΠ κατά 700%. Επίσης, από τις επενδύσεις της εταιρείας (1,6 δις. ευρώ) το 10% είναι στη Βόρεια Ελλάδα ενώ το ενδιαφέρον συνεχίζεται. Η κα Άννα Αποστολίδου, CEO της BriQ της νεότερης ΑΕΕΑΠ, διερευνά την αγορά των logistics καθώς και την αγορά εμπορικών ακινήτων με στόχο την ταχεία ανάπτυξη της. Τέλος, ο κ. Γιώργος Φιλόπουλος, Investment Manager της TRASTOR ενημέρωσε ότι σε λίγο καιρό θα γίνουν ανακοινώσεις για την αξιοποίηση του άλλοτε ακινήτου Fokas Sports στην οδό Τσιμισκή από πολυεθνική εταιρεία. Η TRASTOR για το 2018 πρόκειται να διαθέσει διπλάσια κεφάλαια για τοποθετήσεις σε επενδυτικά ακίνητα.

 

ΜΑΪΟΣ 2017

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

 

Έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τις επιστημονικές επιτροπές και το

1ο Συνέδριο των Κατασκευών

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ Π. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 
1η θεματική ενότητα
2η θεματική ενότητα
3η θεματική ενότητα

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

"Ενιαίος φορέας του κλάδου, απαιτείται για την ανάκαμψη των κατασκευών"

 

Την αναγκαιότητα για εκπροσώπηση όλων των τομέων δραστηριοποίησης του κλάδου των κατασκευών για πρώτη φορά συλλογικά, ώστε να διεκδικήσουν όλοι μαζί –υπό τη μορφή μιας συνομοσπονδίας ή ισχυρού επαγγελματικού φορέα– τον πραγματικό ρόλο τους στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημάνθηκε στο 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που αφορούσε στο σύνολο του κλάδου, το οποίο έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2016, στην αίθουσα "Ερμής", στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Το Συνέδριο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών - ΣΕΠΑΚ (www.sepak.gr).

 

Το Συνέδριο με θέμα: "Ο ρόλος των κατασκευών στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας" οργανώθηκε σε 4 ενότητες, κατά τις οποίες αναπτύχθηκαν διεξοδικά τα παρακάτω θέματα:

 

1. "Ο ρόλος των φορέων του κλάδου και των σχετικών υπουργείων στην αναστροφή της

κρίσης και στον εκσυγχρονισμό των κατασκευών", με συντονιστή τον πρόεδρο του ΣΕΠΑΚ - πολιτικό μηχανικό και εκδότη του τεχνικού περιοδικού "ΚΤΙΡΙΟ" Πέτρο Παπαϊωάννου.

 

2. "Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία και στη φορολογία των κατασκευών,

απαραίτητες για την ανάπτυξη του κλάδου και της οικονομίας της χώρας", με συντονιστή τον Αναστάσιο Κωτσιόπουλο, ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 

3. "Η ποιότητα των κατασκευών "κλειδί" για την ανάπτυξη, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας", με συντονιστή τον αρχιτέκτονα Πέτρο Μακρίδη.

 

4. "Σχεδιάζοντας ένα καλύτερο μέλλον του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα", με συντονιστή τον αρχιτέκτονα Βαγγέλη Στυλιανίδη.

 

Στο Συνέδριο συμμετείχαν, με σύντομη ομιλία, παράγοντες των σχετικών υπουργείων, και εκπρόσωποι σημαντικών φορέων του κλάδου, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και επιχειρηματίες του χώρου των κατασκευών και επισήμαναν την έλλειψη ενιαίου φορέα - ηγέτη του κλάδου, που θα δουλεύει και θα συνεργάζεται με την πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή του, όπως και για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

 

Οι πρόεδροι Π. Παπαϊωάννου του ΣΕΠΑΚ, Κ. Μίχαλος του ΕΒΕΑ, Σ. Παραδιάς της ΠΟΜΙΔΑ όπως και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Μ. Μητσόπουλος έθιξαν την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των ακινήτων και την ανάγκη ενεργοποίησης του κλάδου για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι ομιλίες του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτη, της ειδικής συμβούλου σήμερα του ίδιου Υπουργείου Σ. Αγρίου, του Γ. Γ. του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Η. Ξανθάκου, του πρώην Γ. Γ. Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλου, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Π. Μπίλλια καθώς και του επιχειρηματία κ. Θ. Χαραγκιώνη, οι οποίοι έθιξαν με ρεαλιστικό τρόπο σημαντικά θέματα του κλάδου και της πολεοδομικής νομοθεσίας, ενημερώνοντας το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες του Συνεδρίου όλη την ημέρα.

 

Επίσης, εκτός των άλλων ομιλητών που κατέθεσαν απόψεις και εύστοχες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, οι επιχειρηματίες κ.κ. Γ. Μυλωνάς της ALUMIL, Σ. Τζιρίτης της ISOMAT και Δ. Τζίκας της ELVIAL επικέντρωσαν τις ομιλίες τους στα θέματα της ποιότητας κατασκευών και της ανάπτυξης του κλάδου.

 

Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι στόχοι του 1ου Συνεδρίου Κατασκευών όπως:

• η αναγνώριση του ρόλου που έχει ο κλάδος των κατασκευών στην ανάπτυξη της οικονομίας και η ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα του κλάδου για την υγιή ανάπτυξή του και τη διαμόρφωση ενός νέου σύγχρονου προφίλ απέναντι στην κοινωνία μας, και η

• η ενεργοποίηση της Πολιτείας και των Ευρωπαίων Εταίρων, ώστε η σημερινή καταστροφική πολιτική να αντικατασταθεί με εύστοχες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψή του και την ανάκαμψη της οικονομίας,

πρέπει να επιτευχθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποδώσουν τους καρπούς τους.

 

Παράλληλα, οι ρεαλιστικές προσεγγίσεις όλων των ομιλητών κέντρισαν το ενδιαφέρον και των άλλων εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων όπως των κ.κ. Ζ. Αθουσάκη του ΣΑΤΕ, Κ. Καλέργη του ΣΕΓΜ, Ε. Κασσελά της ΠΕΔΜΕΔΕ, Γ. Δουκίδη της ΕΕΑ, Α. Γιαννίδη της ΠΕΒΧΒΜ, Μ. Τζιτζά του ΕΙΑ, Β. Τσολακίδη του ΚΑΠΕ, Π. Πατενιώτη του ΠΑΣΥΔΙΠ, που με τις ομιλίες τους στο Συνέδριο σηματοδότησαν μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο των κατασκευών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

4η θεματική ενότητα
ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ

με θέμα

 

“Τα Κίνητρα Ανάπτυξης των Κατασκευών, σήμερα”

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στο ξενοδοχείο HYATT στη Θεσσαλονίκη, η συνάντηση επιχειρηματιών – μελών του Συνδέσμου με θέμα: “Τα Κίνητρα Ανάπτυξης των Κατασκευών, σήμερα”, με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Νίκο Καραβίτη (Καθ. Δημόσιας Διοίκησης Πάντειο Πανεπιστήμιο) και τον κ. Πάρι Μπίλλια (Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΜΚ).

Στη συνάντηση ο κ. Καραβίτης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τον ΕΝΦΙΑ και για το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, από τον οποίο προκύπτουν έσοδα 450.000.000 ευρώ, και ο οποίος είναι απαραίτητο να καταργηθεί για την ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, έστω και αν πρέπει να μειωθούν σε αυτό το ποσό οι δαπάνες του κράτους.

Ο κ. Μπίλλιας ενημέρωσε τα μέλη για τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο των κατασκευών σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, από την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και των αδειοδοτήσεων.

Πρότεινε επίσης, ότι για την ανάπτυξη των κατασκευών είναι προταρχικής σημασίας να ολοκληρωθούν τα χωροταξικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα και να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς της χώρας μας.

Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με όλες τις παραπάνω προτάσεις και πρότειναν ως ακόμα ένα σημαντικό κίνητρο σήμερα για την ανάπτυξη των κατασκευών, τη μείωση του Φ.Π.Α. στο 13%, κυρίως στις ανακαινήσεις των ιδιωτικών έργων για τη μείωση της φοροδιαφυγής.

 

Οι εταιρείες που πήραν μέρος στη συνάντηση είναι:

• IDEAL STANDARD A.Β.Ε.Ε., • ΚΤΙΡΙΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ε.Π.Ε., • 3SK ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Α.Ε.

• DAIKIN A.E.  • Α. Μ. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, • ISOMAT Α.Β.Ε.Ε.,

• ΚΛΙΜΑΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., • Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ Α.Ε., • ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, •ΑΡΧΙΤΕΧ Α.Τ.Ε.,

• ΜΕΤΕΣΥΣΜ Α.Ε. • ΑΛ. & Χ. ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ Ο.Ε.  • ELVIAL A.E. • ΣΤΕΦΑΝΟΥ Α.Ε.

• CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. • ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ Α.Ε. • ALUMIL Α.Ε.

• ΚΕΒΕ A.E. • B. ΠΑΠΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ • Κ. ΚΑΠΕΣΙΔΗΣ – Ν. ΜΕΡΤΖΙΟΣ Ο.Ε.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΠΑΚ & ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

με θέμα

 

"Ο ρόλος των φορέων του κλάδου στην επανεκκίνηση των κατασκευών"

 

Την Τετάρτη 19 Οκτωμβρίου διοργανώθηκε, με την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, εκδήλωση συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων του ΣΕΠΑΚ με τους Συνδέσμους Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων Θεσσαλονίκης,  στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στην οποία απο τους προέδρους κατατέθηκαν προτάσεις και απόψεις για την επανεκκίνηση των κατασκευών. Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Μπίλλιας Πάρις, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ.Μπακατσέλος Δημήτρης και ο εκπρόσωπος του ΣΒΒΕ κ.Γεωργίου Χρήστος.
Συμφωνήθηκε δε η κοινή κατάθεση των προτάσεων αυτών στη κυβέρνηση απο τα ΔΣ των συμμετεχόντων φορέων.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ, Π. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-VIDEO
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ 

 

ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Για πρώτη φορά ευρύτερη συνεργασία 

για τα προβλήματα στις κατασκευές

 

Στο πλαίσιο της επιτυχίας των στόχων του Συνδέσμου, δηλαδή την επανεκκίνηση και υγιή ανάπτυξη του κλάδου και τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα δουλεύει διαρκώς για αυτό και σε συνέχεια της εκδήλωσης του Μεγάρου Μουσικής,

διοργανώθηκε, στις 3/6/2015 στο KING GEORGE στην Αθήνα, μια συνάντηση με φορείς του χώρου, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στις προσπάθειες για την επανεκκίνηση του κλάδου και την υγιή ανάπτυξή του.

 

Εκπρόσωποι από 7 φορείς του χώρου (ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΣΕΓΜ, Σ.Ε.Α.ΑΚ ΣΠΜΕ, ΠΣΔΜ-Η και ΣΕΠΑΚ) και 2 Υπουργείων (Υπουργείο Οικον. Μεταφ. Υποδομών, Τουρισμ. & Ναυτ. - και ΥΠΑΠΕΝ), κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι και ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου του κλάδου συνολικά.

 

Στην επιτυχή αυτή συνάντηση, συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο κλάδος και προέκυψε η ανάγκη, αλλά και η σύμφωνη από όλους απόφαση να γίνει σύντομα μια νέα συνάντηση για να επιλέξουμε τελικά από κοινού τις πρώτες μελέτες και τις απαραίτητες δράσεις που χρειάζονται προς την επιτυχία του κοινού στόχου.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ, Π. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-VIDEO
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΣΤΑΘΑΚΗ - VIDEO
Ο Ν. ΒΕΤΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ - VIDEO

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΑΚ

 

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

"Η σημασία της ανάπτυξης, τα εμπόδια 

και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών" 

 

 

Η εκδήλωση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 30 Μαρτίου και είχε μεγάλη επιτυχία, ικανοποιώντας τους 350 περίπου παρευρισκόμενους για το ενδιαφέρον και ουσιαστικό περιεχόμενό της.

Η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) εξετάζει το σημαντικό ρόλο των Κατασκευών στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τους παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Η παρουσίασή της πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της οικονομίας και μοιράστηκε σε όλους το έντυπο της μελέτης. Οι φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση ήταν:

• ΠΕΔΜΕΔΕ, • ΣΑΤΕ, • ΣΕΓΜ,• ΣΑΔΑΣ, • ΣΠΜΕ, • ΠΣΔΜ-Η, • ΕΙΑ, • ΚΑΠΕ.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, καταθέτοντας τις απόψεις του και δηλώνοντας το ενδιαφέρον του και τις ενέργειες του Υπουργείου του για το θέμα αυτό.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών, πολιτικός μηχανικός κ. Πέτρος Παπαϊωάννου, σημείωσε την ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ και την ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ, ώς τους κύριους παράγοντες απαξίωσης του κλάδου και των ακινήτων και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Συνδέσμου για τη δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ, ώστε να εκπροσωπεί όλο τον κλάδο, για την πρόοδο και τη καλύτερη οργάνωση των κατασκευών.

Κάτι που τώρα έγινε πιό ορατό και πιο αναγκαίο, από τα όσα έχουν αποτυπωθεί στη μελέτη του ΙΟΒΕ.

Κάλεσε δε τους εκπροσώπους του κλάδου και την Πολιτεία να συνεργαστούν με τον ΣΕΠΑΚ όλοι μαζί, με στόχο να τεθούν οι κατασκευές σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης με επίκεντρο την Οικονομία της χώρας και την ποιότητα των κατασκευών και του περιβάλλοντος.

 

Τη μελέτη του ΙΟΒΕ παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ρόλο που εξακολουθεί να διαδραματίζει ο κλάδος των κατασκευών στην Ελληνική οικονομία παρά την ισχυρή αρνητική επίδραση (μείωση μέχρι και 80%), που είχε σε αυτόν η κρίση.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η προστιθέμενη αξία του ευρύτερου τομέα των Κατασκευών διαμορφώθηκε το 2013 σε €8,1 δισεκ. (περίπου 4% του ΑΕΠ) από €22,5 δισεκ. (11% του ΑΕΠ) το 2006. Σημαντική ήταν η επίπτωση της απαξίωσης του κλάδου και στην απασχόληση, η οποία περιλαμβάνει πλήθος ειδικοτήτων και επαγγελμάτων και  μειώθηκε το 2013 σε 287 χιλ. άτομα (8,7% της συνολικής απασχόλησης) από 589 χιλ. άτομα το 2008 (13% της συνολικής απασχόλησης), δημιουργώντας 302.000 ανέργους. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 30% της ύφεσης από το 2008 έως το 2013 συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις κατασκευές.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, παρά την τεράστια πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία παραμένει σημαντική. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του στην ευρύτερη Οικονομία της χώρας, εκτιμάται ότι ο κλάδος συνεισέφερε το 2013 το 11% του ΑΕΠ και υποστήριξε άλλες 440,6 χιλ. θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη Οικονομία . Έτσι, για κάθε θέση που δημιουργείται στον κλάδο των κατασκευών στηρίζονται συνολικά 3 θέσεις εργασίας σε όλη την Οικονομία.

Επίσης απο στοιχεία του 2013, για κάθε 1€ που δαπανάται στον τομέα κατασκευών, προστίθενται 1,8€ στο ΑΕΠ της χώρας, και τα 0.4€ καταλήγουν στα ταμεία του κράτους και αντίστοιχα για κάθε 1εκ.€ αξία που παράγουν οι κατασκευές, δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη Οικονομία, εκ των οποίων οι 13 θέσεις δημιουργούνται στον κλάδο κατασκευών.

 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ και τις προτάσεις του ΣΕΠΑΚ, που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΠΑΚ,καθηγητής κ. Αναστάσιος  Κωτσιόπουλος, η αναγκαία πλέον ανάκαμψη των κατασκευών μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

 

• Τον ορθολογισμό, απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου

• Την κωδικοποίηση, απλοποίηση και σταθεροποίηση του συνόλου της νομοθεσίας για

  τα ακίνητα και τις κατασκευές.

• Την προώθηση και ανάπτυξη της οργανωμένης δόμησης

• Την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και αναμόρφωση στις διαδικασίες των      

  δημοσίων έργων

• Την αναμόρφωση του κτιριακού αποθέματος

• Την ενίσχυση της ζήτησης ακινήτων απο το διεθνές περιβάλλον

• Την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των κατασκευών

 Βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ποιότητα των υλικών και της εφαρμογής

  τους.

 

Τη μελέτη και τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν, συζήτησαν ως βασικοί ομιλητές  ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδύσεων και Ανάπτυξης Ακινήτων κ. Θεόδωρος Χαραγκιώνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της IDEAL STANDARD κ. Γεώργιος Θεοδοσίου και μαζί με τον κ. Νικο Βέττα απάντησαν σε ερωτήματα εκπροσώπων σημαντικών φορέων του χώρου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι Μεγάλοι Χορηγοί της μελέτης και της εκδήλωσης ήταν:

η ALPHA BANK και η εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων GRAVITY The Newtons.

 

Σημαντικοί Χορηγοί επίσης ήταν :

το ΚΑΠΕ, και οι εταιρείες, ΚΤΙΡΙΟ- Εκδόσεις, IDEAL STANDARD, ΕΤΕΘ Α.Ε., ΣΙΔΕΝΟΡ, DAIKIN, SANI Resort, ΕΘΝΟΚΑΤ, ALUMIL, CHRISSAFIDIS, ΤΕΜΕΚΑ και TRANE.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΟΒΕ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου η συνάντηση επιχειρηματιών - μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) και τεχνικών εταιριών στο Ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ στην Αθήνα. Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των πρώτων στοιχείων της μελέτης, από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Νίκο Βέττα και τον συνεργάτη του κ. Γρηγόρη Παύλου. Επίσης, έγινε μια σύντομη παρουσίαση για την πορεία του κλάδου των κατασκευών από τον κ. Μιχάλη Μασουράκη, Ανώτερο Διευθυντή Οικονομικών Μελετών της ALPHA BANK.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μελέτη που κάνει το ΙΟΒΕ για το Σύνδεσμο με τίτλο

“Η σημασία ανάπτυξης, τα εμπόδια και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών”,

καθώς και στη έμφαση που πρέπει να δωθεί στη βαριά φορολογία, στην πολύπλοκη νομοθεσία και στη σύγκριση που πρέπει να υπάρξει με άλλες χώρες του εξωτερικού. Επίσης μοιράστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις από των μελών του Συνδέσμου, που αφορούσαν τη μελέτη καθώςκαι την ανάπτυξη - εκσυγχρονισμό του χώρου των κατασκευών στην Ελλάδα.

Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα διοργανωθεί μαζί με άλλους φορείς του κλάδου, στην Αθήνα.

 

 

Οι εταιρείες που πήραν μέρος στη συνάντηση είναι:

•ALPHA BANK •ΙΟΒΕ •3SK ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Α.Ε •IDEAL STANDARD A.B.E.E

•Α.Μ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ •ARTEMIDE HELLAS

•ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.ΤΟΜΠΑΖΗ A.E. •ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε  

•INSTA ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ •ELVAL COLOURS S.A •ΣΓΟΥΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ •ΧΑΡΡΥ ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

•Ι.ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ •ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ •ΤΕΜΕΚ Α.Ε •ELVIAL Α.Ε. •Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ •ΚΤΙΡΙΟ–ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ε.Π.Ε

•DAIKIN ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.  •ΣΙΔΕΝΟΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΑ Α.Ε. •ΤΕΜΕΚΑ-ΣΜΕΡΟΣ Α.Τ.Ε  •ΑΚΟΥΑΘΕΡΜ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε •ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ •NEWTONS •ΓΝΩΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε  •COCO-MAT S.A.

•ΚΑΠΕ (ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΟΒΕ
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου η συνάντηση επιχειρηματιών -μελών  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) και τεχνικών εταιριών στο Ξενοδοχείο DAIOS στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση που έγινε, αναφέρθηκαν τα πρώτα στοιχεία της μελέτης η οποία έχει ανατεθεί στο ΙΟΒΕ, έγινε ενημέρωση για το ρυθμιστικό της πόλης μας καθώς και μία αναφορά από την Τράπεζα EUROBANK σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορεί να βοηθήσουν μελλοντικούς πελάτες στην αγορά ακινήτων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μελέτη που κάνει το ΙΟΒΕ για το Σύνδεσμο με τίτλο “Η σημασία ανάπτυξης, τα εμπόδια και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών”.

Επίσης συζητήθηκαν η σημασία που πρέπει να δωθεί στη φορολογία και στη σύγκριση που πρέπει να υπάρξει με άλλες χώρες του εξωτερικού και οι τρόποι για την ενεργοποίηση του κλάδου των κατασκευών, που είναι αναγκαία για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελληνική Οικονομία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στην ημερίδα που θα διοργανωθεί το Δεκέμβριο στην Αθήνα.

 

Οι εταιρείες που πήραν μέρος στη συνάντηση είναι:

• EUROBANK EFG • 3SK ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Α.Ε. • AQUATHERM HELLAS S.A.

• Α. Μ. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, • ΕΤΕΘ Α.Ε.,

• IDEAL STANDARD A.Β.Ε.Ε., • ISOMAT Α.Β.Ε.Ε., • ΚΛΙΜΑΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.,

• ΚΤΙΡΙΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ε.Π.Ε., • Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ Α.Ε., •ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, •ΑΡΧΙΤΕΧ Α.Τ.Ε., • ΜΕΤΕΣΥΣΜ Α.Ε. • ΑΛ. & Χ. ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ ΟΕ • ΑΣΤΕΡΙΟΣ • ΜΕΤΑΞΙΩΤΗΣ Α.Ε. • Γ. & Γ. ΠΕΝΕΛΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. • ELVIAL A.E.

• ΣΤΕΦΑΝΟΥ Α.Ε. • ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ Χ & Σ Ο.Ε. • ΔΡΑΣΙΣ Α.Ε

• CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. • ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε

• ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ Α.Ε. • ALUMIL Α.Ε. • SYMMETRIA S.A. • EΒΟΞ Α.Ε. 

• MEK ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ- Β. ΜΑΤΘΑΙΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ • ELVAL COLOUR A.E. 

• NIKIFORIDIS CUOMO ARCHITECTS  • ΠΕΝΛΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΣΤΙΚΗ Α.Ε.

• Γ. ΜΑΡΙΟΓΛΟΥ & ΥΙΟΙ Α.Β.Ε.Ε. • ΤΖΑΜΠΑΖΗΣ Α.Ε. • OIKOTRUST Α.Ε.Δ.Α

ΜΑΪΟΣ 2014
Ο ΣΕΠΑΚ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ.
 

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός έτους από την ημέρα υπογραφής του Καταστατικού του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε η επετειακή συνεδρίαση στις 07/5/14 στο Ξενοδοχείο DAIOS στη Θεσσαλονίκη στην οποία παρευρέθηκε το Δ.Σ. και άλλα μέλη για να ενημερωθούν για τις μέχρι τώρα δράσεις και την πορεία του. Στη συνεδρίαση έγινε ένας απολογισμός για το τι έχει κάνει ο Σύνδεσμος ως τώρα (εκδηλώσεις, εγγραφή νέων μελών κλπ) και για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον (έρευνα μελέτη, συνέδριο, δημοσιότητα, προσέλκυση νέων μελών). Το θέμα που αποσχόλησε πιο πολύ τα μέλη ήταν η μελέτη - έρευνα που πρόκειται να κάνει ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με μία μεγάλη εταιρεία ερευνών με τίτλο: "Ο Κλάδος των Κατασκευών στην Ελλάδα Σήμερα και Μετά Δέκα Χρόνια". Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα παρουσιαστούν στο συνέδριο που θα διοργανώσει ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με άλλους φορείς. Μέσα από αυτό το συνέδριο ο Σύνδεσμος θα μπορέσει να γίνει γνωστός, να δείξει έμπρακτα το έργο του και να καταφέρει να θέσει τα θεμέλια δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα που είναι και ο πρώτος στόχος του, για την υγιή ανάπτυξη του κλάδου και την ποιότητα των κατασκευών.Οι εταιρείες που πήραν μέρος στη συνεδρίαση είναι: • Α. Μ. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, • ARTEMIDE Α.Ε., • Β. ΜΑΛΙΟΥΡΗΣ Α.Β.Ε., • DAIKIN Α.Ε., •ΕΤΕΘ Α.Ε., •IDEAL STANDARD A.Β.Ε.Ε., •ISOMAT Α.Β.Ε.Ε., •ΚΛΙΜΑΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., •ΚΤΙΡΙΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ε.Π.Ε., •Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ Α.Ε., •ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ A.E., •ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, •Χ. ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΛΗΣ A.E., •ΑΡΧΙΤΕΧ Α.Τ.Ε., • ΜΕΤΕΣΥΣΜ Α.Ε.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

Συνάντηση στο HILTON, Αθήνα, 17/2/2014

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ

 

από τις δύο συναντήσεις

στην Αθήνα (Hilton 17 Φεβρουαρίου 2014) και

στη Θεσσαλονίκη (ΕΒΕΘ 24 Φεβρουαρίου 14)

με γενικό θέμα

 

 

«Η ανάπτυξη και το μέλλον των κατασκευών στην Ελλάδα».

 

Στις συζητήσεις, που είχαν τη μορφή στρογγυλής τράπεζας, πήραν μέρος περίπου 35 μέλη μας και άλλοι εκπρόσωποι εταιρειών καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι εξής:

στην Αθήνα:

- Θεόδωρος Χαραγκιώνης, Πρόεδρος ´Ενωσης Επενδυτών Ακινήτων

- Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ και

- Χάρης Μπάτσιος, Γενικός Διευθυντής «Πειραιώς Real Estate»

 

και στην Θεσσαλονίκη:

- Στράτος Σιμόπουλος, Γ.Γ. Δημοσίων ´Εργων Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

- Δημήτρης Μπακατσέλος, Πρόεδρος ΕΒΕΘ

- Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΑΝΗ ΑΕ και τέως Πρόεδρος ΣΕΤΕ

- Γιάννης Δόβελος, Πρόεδρος ´Ενωσης Φοροτεχνικών Θεσσαλονίκης

- Πάρις Μπίλλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της «CONCEPT-Σύμβουλοι Μηχανικοί» και νέος Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ

 

Σε αυτές τις συζητήσεις φάνηκε ο προβληματισμός που φυσιολογικά υπάρχει αυτή την εποχή στα μέλη του ΣΕΠΑΚ. Διατυπώθηκαν επίσης εύστοχες ιδέες και προτάσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε «σημαίες» του Συνδέσμου και να τον καθοδηγήσουν στην πορεία του για την δημιουργία ενός ευρύτερου φορέα.

Συνάντηση στο ΕΒΕΘ, Θεσσαλονίκη 24/2/2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;

 

Ημερίδα από το BEST και τον ΣΕΠΑΚ

 

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο αμφιθέατρο Τσιούμη της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. η ημερίδα - ανοιχτή συζήτηση με θέμα: "Ποιότητα στα κτίρια εκπαίδευσης", την οποία συνδιοργάνωσαν η φοιτητική ομάδα "BEST - Board of European Students of Technology" και ο "ΣΕΠΑΚ - Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη

των Κατασκευών".

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΠΩΣ;

 

Με σημαντικές εξαγγελίες σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας των κατασκευών στην Ελλάδα και αμοιβαία δέσμευση συνεργασίας, μεταξύ της Πολιτείας και του κλάδου, έκλεισε η Ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΠΑΚ

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, με πολύ μεγάλη συμμετοχή κοινού αλλά και των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων της Πολιτείας: από πλευράς ΥΠΕΚΑ, ο Αν. Υπουργός Σταύρος Καλαφάτης και ο Γεν. Γ. Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, ο Αν. Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, από πλευράς Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Γ. Γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

 

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης: Ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Σταύρος Ανδρεάδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) Γεώργιος Βλάχος, ο Αν. Γεν. Γ. του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) Γεράσιμος Μολφέσης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΠΑΚ και Διευθύνων Σύμβουλος της IDEAL STANDARD Ελλάδας, Μεσογείου & Μέσης Ανατολής Γιώργος Θεοδοσίου και ο Πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ και εκδότης του τεχνικού περιοδικού ΚΤΙΡΙΟ Πέτρος Παπαϊωάννου, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.

 

 Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κατασκευαστικών Εταιρειών, Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, εκπρόσωποι επιχειρήσεων κατασκευαστικών υλικών, και επαγγελματίες από όλο το φάσμα του τεχνικού κλάδου.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το πλήγμα, που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία των Κατασκευών, είναι τεράστιο και απαιτούνται από όλες τις πλευρές άμεσες και συνδυασμένες προσπάθειες προκειμένου να προκύψει επανεκκίνηση και υγιής ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της Εθνικής Οικονομίας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Προτάσεις και δράσεις για την έξοδο του κλάδου από την κρίση

"Η ανάπτυξη των κατασκευών σήμερα, με καινοτομίες και ποιότητα στα έργα, στην επιχειρηματικότητα, στο δημόσιο"

 

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, στο συνεδριακό κέντρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

 

Καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για την έξοδο του κλάδου από την κρίση και την ανάπτυξη των κατασκευών σε υγιείς πλέον βάσεις "πυροδότησε" η ανοιχτή συζήτηση, που διοργάνωσε το τεχνικό περιοδικό "ΚΤΙΡΙΟ" σε συνεργασία με την εταιρεία "IDEAL STANDARD", την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, στο συνεδριακό κέντρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των υπουργείων, φορείς του κλάδου, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, μελετητές, εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών, εταιρειών ακινήτων καθώς και εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες δομικών υλικών. Κοινή γνώμη όλων των ομιλητών ήταν η αναγκαιότητα προσαρμογής του κράτους, των φορέων και των επιχειρήσεων σε νέους τρόπους σκέψης και δράσης, που θα στοχεύουν στη γρήγορη και αποτελεσματική αλληλεπίδρασή τους με το άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον. Από πλευράς Πολιτείας κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Σεραφείμ Τσόκας, γενικός γραμματέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης και ο κ.Νικόλαος Κουρέτας, ειδικός γραμματέας του Σ.Α.Δ.Α.Σ. και σύμβουλος Γεν. Γραμματείας Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Υ.Π.Ε.Κ.Α. Το συντονισμό της συζήτησης είχαν ο εκδότης και διευθυντής του "ΚΤΙΡΙΟ" Πέτρος Παπαϊωάννου και ο διευθύνων σύμβουλος Ελλάδας, Μεσογείου & Μέσης Ανατολής της "IDEAL STANDARD" Γιώργος Θεοδοσίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Χρήστος Σπίρτζης.

 

Συνομιλητές στην ανοιχτή αυτή συζήτηση ήταν διακεκριμένοι αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την αποτελμάτωση του κλάδου των κατασκευών και την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Πιο συγκεκριμένα το λόγο πήραν οι αρχιτέκτονες κ.κ. Γιάννης Μουζάκης, Ρένα Σακελλαρίδου, Αλέξανδρος Σαμαράς και Βαγγέλης Στυλιανίδης, ο μηχανολόγος μηχ.Γιάννης Παπαγρηγοράκης, ο δ/νων σύμβουλος CBRE Γιάννης Περρωτής, ο πρόεδρος Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Ρωμοσιός, ο δ/νων σύμβουλος INTRAKAT Πέτρος Σουρέτης, ο γεν. διευθυντής DAIKIN HELLAS Ηλίας Κατσούλης, ο αν. γεν. διευθυντής EUROPA Κεβορκιάν Λυμπάρης, ο γεν. διευθυντής MAPEI HELLAS Σάββας Μακρυγιάννης και ο γεν. διευθυντής YTONG-THRAKON Εμμανουήλ Παπαδάκης.

 

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στο ακροατήριο και τους ομιλητές, ο οποίος συνεχίστηκε σε φιλική ατμόσφαιρα στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα υποδοχής του συνεδριακού κέντρου του Μουσείου Ακρόπολης.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΓΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

από μια συζήτηση που οργάνωσε το Τεχνικό Περιοδικό "ΚΤΙΡΙΟ" στη Θεσσαλονίκη,

για την προετοιμασία της δημιουργίας του ΣΕΠΑΚ.

 

Τον Νοέμβριο του 2012 το "ΚΤΙΡΙΟ" οργάνωσε μια εκδήλωση σε περιορισμένο επαγγελματικό περιβάλλον. Στόχος ήταν στην περίοδο αυτή οικονομικής κρίσης, να γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, ως προς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οργάνωσης των τεχνικών γραφείων και των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου.

Καταξιωμένοι επιχειρηματίες του χώρου μίλησαν δίνοντας την προσωπική τους οπτική, όπως ο κ. Α. Μεταξιώτηςτης εταιρείας METAXIOTIS, που τόνισε τη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των νέων οικονομικών τρόπων δόμησης, o κ. Γ. Θεοδοσίου της IDEAL STANDARD, που εισήγαγε την έννοια του "re-enginnering" και της ανάγκης διαρκούς επαναξιολόγησης της στρατηγικής της επιχείρησης όπως και της διαρκούς μελέτης και ανάλυσης της αγοράς, η κα. Κ. Μαθιού της ARTEMIDE, που υπογράμμισε την τόλμη που πρέπει να διακρίνει κάθε νέο ξεκίνημα, την ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων και τη διαρκή βελτίωση της ικανότητας πωλήσεων του επαγγελματία ή της εταιρείας, ο κ. Δ. Τζίκας της ELVIAL, που επεσήμανε τη σημασία της οργάνωσης, των προδιαγραφών λειτουργίας και εγγυήσεων του παραγόμενου προϊόντος, όπως και την προοπτική ανάπτυξης εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα για τους ξένους και τέλος o κ. Θ.Τζιρίτης της ISOMAT, που επικεντρώθηκε στη σημασία 3 αξόνων επιτυχούς επιχειρηματικότητας για τις εταιρείες, του ποιοτικού ελέγχου στην παραγωγή, της προσφερόμενης τεχνικής υποστήριξης και της εφαρμογής μιας πολιτικής εξωστρέφειας στις πωλήσεις, ενώ για τους επαγγελματίες μηχανικούς πρότεινε την προοπτική της ενεργειακής αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιριακού περιβάλλοντος.

Το συντονισμό της συζήτησης είχε το "ΚΤΙΡΙΟ" μαζί με τον κ. Χ. Πρωτόπαππα, δρ. σύμβουλο επιχειρήσεων, που έκανε μια εκτενή αναφορά στην αλληλένδετη σχέση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της γνώσης, καθώς και στην ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης του επαγγελματία και της εταιρείας, διότι τους προσφέρει υπεραξία στην παραγόμενη υπηρεσία ή στο προϊόν τους αντίστοιχα.

Επίσης επεσήμανε τη σημερινή ανάγκη εξωστρέφειας, αλλά και ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Στη συζήτηση επίσης συνέβαλαν και καταξιωμένοι επαγγελματίες τεχνικών γραφείων και τεχνικών εταιρειών της Θεσσαλονίκης, όπως ο κ. Γ. Τραμπούκης και ο κ. Στ. Ανδρεάδης της ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ-ΖΗΣΙΑΔΗΣ Α.Τ.Ε., ο κ. Κ. Λεφάκης της ΜΕΤΕ-ΣΥΣΜ, ο κ. Δ. Σαμαράς της Δ. ΣΑΜΑΡΑΣ + ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ο κ. Χ. Αλεξόπουλος της ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ, ο κ. Γ. Γεωργιάδης της ΑΡΧΙΤΕΧ και ο κ. Π. Ερμείδης της HERCON Kατασκευαστικής, ο κ. Κων. Ανδρεάδης της ANHA και ο κ. Π. Μακρίδης της Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ+ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

Όλοι συμφώνησαν ότι ο κώδικας δεοντολογίας της δουλειάς του μηχανικού χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ενεργοποίηση για την εφαρμογή των αρχών και αξιών του, στην ανάγκη για συλλογική κινητοποίηση απέναντι σε κρατικούς φορείς και δημόσιους οργανισμούς που δυσχεραίνουν τη δράση του κλάδου των κατασκευών και "στραγγαλίζουν" την αγορά των ακινήτων. Επίσης τόνισαν την ανάγκη παροχής εγγυήσεων των κατασκευαστών προς τους πελάτες τους, που θα οδηγήσει σταδιακά στην ανάδειξη των καλύτερων επαγγελματιών, όπως και την ανάγκη ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των Πολυτεχνείων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Τέλος, εξέφρασαν την άποψη για την ανάγκη εφαρμογής ενός πιο ξεκάθαρου και οργανωμένου πλαισίου βιοκλιματικής δόμησης και ενεργειακού σχεδιασμού, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων.

Στο ερώτημα "Τι θα μπορούσε να γίνει την επόμενη μέρα;" οι απαντήσεις συνοψίζονται επιγραμματικά στα παρακάτω

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:• Κάθε Μηχανικός / Εταιρεία οφείλει να αναπτύσσει την επιχειρηματικότητά του με όπλο τη γνώση και την αυτογνωσία των δυνατοτήτων του, με ορθολογική οργάνωση και τόλμη, σωστή διαχείριση και εξωστρέφεια, με ευελιξία, με νέες ιδέες και χρήση νέων υλικών. Επίσης αναγκαία είναι η ανάπτυξη συνεργασιών και συλλογικότητας.• Οι σχετικοί Φορείς και Σύλλογοι πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις δράσεις του ιδιώτη μηχανικού / εταιρείας και να πιέσουν το κράτος να γενικεύσει τη νομοθεσία σ' όλα τα επίπεδα παραγωγής τεχνικών έργων, με προδιαγραφές υλικών και επίσημες πιστοποιήσεις έργων και να θεσμοθετήσει τις εγγυήσεις των κατασκευαστών προς τους πελάτες.

• Η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλει στα ακίνητα και απαξιώνει την περιουσία των πολιτών της, να οδηγήσει τον κλάδο των κατασκευών στην οργάνωση και επιστημονικότητα των δράσεών του, να ορίσει σαφείς προδιαγραφές και εγγυήσεις για κάθε παραγόμενο έργο, να αντιμετωπίσει τηνεξοχική κατοικία ως εξαγώγιμο - τουριστικό προϊόν, τα ακίνητα ως ασφαλή επένδυση των πολιτών και τον κλάδο των κατασκευών ως ισχυρό αντίπαλο της ανεργίας.

Το τεχνικό περιοδικό "ΚΤΙΡΙΟ", πρωτεργάτης από το 1986 στην προώθηση των περισσότερων από τις αρχές και αξίες που αναφέρθηκαν στη συζήτηση αυτή, θα συνεχίσει την προσπάθειά του για την ανάπτυξη της ποιότητας των κατασκευών της χώρας μας με ανάλογες γόνιμες ημερίδες.