ΜΑΣΟΥΡΑΚΗΣ.jpg

ΔΝΤ: Ο Μιχάλης Μασουράκης ορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας

Με απόφαση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ορίζεται ο Μιχάλης Μασουράκης. 

Ο κ. Μασουράκης διαδέχεται, από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, τον κ. Μιχάλη Ψαλιδόπουλο ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του μετά από 5 χρόνια θητείας.

Περισσότερα...

exoikonomo-thumb-large-e1521380045497.jp

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ: ΤΙ «ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ» ΟΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΡΟ ΤΟΥ 1980

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

To υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να εντάξει και άλλους δικαιούχους, θα μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5 και ταυτόχρονα θα αυξήσει το… ταβάνι των εισοδημάτων, με επικρατέστερο ποσό αυτό των 70.000 ευρώ.

Περισσότερα...


 

ααδε σεπακ.jpg

ΑΑΔΕ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΟΥ 25% ΦΠΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ Α’ 3ΜΗΝΟΥ

Διευκρινίσεις για τον συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και Α΄ τριμήνου δίνει με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει με τις οφειλές του Ιουνίου. Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και Α΄ τριμήνου 2020 για διπλογραφικές και απλογραφικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, με μελλοντικές οφειλές, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι, με βάση τον προγραμματισμό των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αυτό θα γίνει με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές, οι οποίες μετά την αναστολή των οφειλών Μαΐου για 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι οφειλές Ιουνίου. Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές από δόσεις μέχρι και τον Μάιο, θα είναι εφικτός ο συμψηφισμός και σε οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων μηνών.

Περισσότερα...

SEPAK-KAT-OIKON.jpg

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ»

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 14:20

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια και θα συμπεριληφθούν στις κατηγορίες επιδοτήσεων του προγράμματος ιδιοκτήτες κατοικιών με μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.

Στους δυο προηγούμενους κύκλους του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» υπήρχαν επτά εισοδηματικές κατηγορίες. Στην κατηγορία 1 όποιος είχε ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, έπαιρνε επιδότηση ύψους 60%. Από κει και πέρα, η επιδότηση για ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ήταν το 50%, για εισόδημα µέχρι 20.000 ευρώ το 40%, για έως 25.000 ευρώ

Περισσότερα... 

edc3be2a62dd806e9d70edfbfa700404_XL.jpg

Θ. ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗΣ ΣΤΟ BN: ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ 50% - ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 13:09

Ως εξαγώγιµο προϊόν πρέπει να αντιµετωπίζει η πολιτεία τα ακίνητα και ειδικότερα τα επαγγελµατικά, λέει ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης στο BN. 
Μιλά για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων και τους επενδυτές που ήδη έχουν κάνει την εµφάνισή τους σε αυτήν.

Σχολιάζει ακόµη, την αναστολή του ΦΠΑ ως µία «αταξία» που παρότι κινειται προς τη σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να δοκιµαστεί, ως µέτρο, στην πράξη.
Πιο αναλυτικά ο κ. Χαραγκιώνης θεωρεί σωστότερο να αρχίσει η συζήτηση για τη µείωση του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Περισσότερα... 

SEPAK-SLIDER-01.jpg

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ 

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 13:09

 • Για την ΕΝΟΤΗΤΑ,

 • Για την ΥΓΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ,

 • Για το ΜΕΛΛΟΝ του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα.

 

ΚΑΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ, ΑΞΙΖΕΙ!
Στείλε mail
info@sepak.gr

sepak-slider-001.jpg

ΥΓΙΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ TOY ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 10:11

 • ΜΕ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
  Με λίγες, απλές και κατανοητές από όλους απαγορεύσεις δόμησης μόνο για τα όρια και το ύψος των κτιρίων, που ελέγχονται και με δορυφορικές λήψεις!

   

 • ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ “ΕΝΦΙΑ” ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.
  Των φόρων ιδιοκτησίας, ΦΠΑ αγοράς και φόρων της εκμετάλλευσής τους.

   

 • ΜΕ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ.
  Για παραγωγή ποιοτικών κτιρίων χωρίς κακοτεχνίες και πρόσθετα έξοδα επιδιορθώσεων.

0-sepak.jpg

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 08:01

 • με ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ, με ψηφισμένη «Ιδρυτική Διακύρηξη» και «Καταστατικό» που να καθοδηγεί τον κλάδο και να υπηρετεί θέματα που αφορούν το σύνολο της Βιομηχανίας Κατασκευών, την υγιή ανάπτυξή και την πρόοδο και εκσυγχρονισμό της.

 • με εκλεγμένο προεδρείο από τους Συνδέσμους που αποτελούν τον ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ.

 • με πρόεδρο που να εκπροσωπεί αποκλειστικά τους στόχους και τις αξίες του ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ, αποστασιοποιημένο από το δικό του φορέα.

Modern%20House%20%20_edited.jpg

ΧΩΡΙΣ 24% ΦΠΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ 2022

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020

Απόφαση του Διοικητού της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ενεργοποιεί την σχετική διάταξη του νόμου 4646 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και θέτει τους όρους υπό τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα εξαιρεθούν από ΦΠΑ κατά τη μεταβίβαση.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή (Ε 2006/2020):

 • το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα είναι προαιρετικό και χορηγείται μόνον αν υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος.

 • η επιβολή ΦΠΑ αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2022

 • για τις άδειες όπου αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα «νεόδμητα ακίνητα», επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων

 • η αίτηση για άδειες εκδοθείσες που έχουν εκδοθεί προ του 2020 πρέπει να υποβληθεί έως και τις 12.6.2020

 • η προθεσμία αίτησης αναστολής για άδειες που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του ν.4646 και εφεξής ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την έκδοση της εκάστοτε άδειας

 • η αίτηση αναστολής καταλαμβάνει το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του ενδιαφερομένου (κατασκευαστικές επιχειρήσεις κλπ) από όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως το χρόνο της αίτησης αναστολής

 • προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής του ΦΠΑ, πρέπει ο φορολογούμενος να συνυποβάλλει με την αίτησή του και μία πλήρη κατάσταση με τα «αδιάθετα» ακίνητα, δηλαδή τα ακίνητα που, έως το χρόνο της αίτησης αναστολής, δεν έχουν πωληθεί ή χρησιμοποιηθεί (ώστε να έχει προηγηθεί αυτοπαράδοσή τους κλπ.). Συνεπώς η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα του υποκειμένου, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Επισημαίνεται ότι εφόσον προσκομιστεί από τον υποκείμενο κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την αναστολή.

 • άδεια που τυχόν εκδίδεται (α) μετά την αίτηση αναστολής και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστολής, ή (β) μετά την έκδοση της απόφασης αναστολής, δεν καταλαμβάνεται από την αναστολή. Σε περίπτωση που ο υποκείμενος επιθυμεί την αναστολή αυτής της άδειας, θα πρέπει να τη ζητήσει εκ νέου με άλλη Αίτηση .

 • οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα θα γίνεται δεκτή μέχρι την παράδοση εκάστοτε ακινήτου με την υποβολή των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν την μεταβολή.
   

Αντιπαροχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις οικοδομών προς πώληση ωστόσο και στην περίπτωση της αντιπαροχής, δεν υπάγεται σε ΦΠΑ όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο, έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ.

Η ανωτέρω διάταξη καταλαμβάνει τόσο τα εργολαβικά που έχουν συνταχθεί έως την έναρξη ισχύος των διατάξεων περί αναστολής και για τα οποία ο κατασκευαστής επέλεξε την ένταξή του στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ για τα αδιάθετα ακίνητα, όσο και τα εργολαβικά που συντάσσονται μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων και ο κατασκευαστής επιλέγει την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και σε συνδυασμό με άλλες, ήδη εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η παροχή κινήτρων για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του συνόλου των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών.

Project1.jpg

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2015

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο κλάδος της κατασκευής έχει πληγεί την τελευταία δεκαετία περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομικής δραστηριότητας. Η απαξίωση του κλάδου, ο παράλογος χαρακτηρισμός του ως “αντιπαραγωγικού” και η υπερφορολόγησή του είχαν ως στόχο την προώθηση άλλων τομέων της οικονομίας. Οι επιλογές αυτές, αποδείχθηκαν άδικες, άστοχες και καταστροφικές καθώς οδήγησαν στην επαγγελματική απενεργοποίηση μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού της χώρας και σε απίστευτα υψηλούς δείκτες ανεργίας.

Περισσότερα... 

sepak-hayatt.jpg

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΣΤΟΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Ο ΣΕΠΑΚ ζητάει 13%ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες νέων ακινήτων. (18-6-2015).

 

Αποστολή επιστολής στην Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, με θέμα: «Μείωση του Φ.Π.Α. στην κατασκευή από τον υψηλό στον ενδιάμεσο συντελεστή».

 

Περισσότερα... 

SEPAK-KATAREUSI_AGORAS.jpg

ΈΤΣΙ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2005 Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

Δευτέρα, 18-03-2014, 07:03

RE+D Magazine 

 

Τη φούσκα των τελευταίων 15 ετών στην κτηµαταγορά και την ηχηρή κατάρρευση των ακινήτων, περιγράφουν τα στοιχεία που δηµοσιεύτηκαν στην ηµερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιµητικής.

 

Περισσότερα...