press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

Συνάντηση στο HILTON, Αθήνα, 17/2/2014

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

Συνάντηση στο ΕΒΕΘ, Θεσσαλονίκη 24/2/2014

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΑΚ

 

από τις δύο συναντήσεις

στην Αθήνα (Hilton 17 Φεβρουαρίου 2014) και

στη Θεσσαλονίκη (ΕΒΕΘ 24 Φεβρουαρίου 14)

με γενικό θέμα

 

 

«Η ανάπτυξη και το μέλλον των κατασκευών στην Ελλάδα».

 

Στις συζητήσεις, που είχαν τη μορφή στρογγυλής τράπεζας, πήραν μέρος περίπου 35 μέλη μας και άλλοι εκπρόσωποι εταιρειών καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι εξής:

στην Αθήνα:

- Θεόδωρος Χαραγκιώνης, Πρόεδρος ´Ενωσης Επενδυτών Ακινήτων

- Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ και

- Χάρης Μπάτσιος, Γενικός Διευθυντής «Πειραιώς Real Estate»

 

και στη Θεσσαλονίκη:

- Στράτος Σιμόπουλος, Γ.Γ. Δημοσίων ´Εργων Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

- Δημήτρης Μπακατσέλος, Πρόεδρος ΕΒΕΘ

- Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΑΝΗ ΑΕ και τέως Πρόεδρος ΣΕΤΕ

- Γιάννης Δόβελος, Πρόεδρος ´Ενωσης Φοροτεχνικών Θεσσαλονίκης

- Πάρις Μπίλλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της «CONCEPT-Σύμβουλοι Μηχανικοί».

 

Σε αυτές τις συζητήσεις φάνηκε ο προβληματισμός που φυσιολογικά υπάρχει αυτή την εποχή στα μέλη του ΣΕΠΑΚ. Διατυπώθηκαν επίσης εύστοχες ιδέες και προτάσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε «σημαίες» του Συνδέσμου και να τον καθοδηγήσουν στην πορεία του για την δημιουργία ενός ευρύτερου φορέα.

 

Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στην βαρύτατη φορολογία των ακινήτων και στους φόρους που προκύπτουν κατά την μεταβίβασή τους. Οι φόροι αυτοί τρομάζουν τους εγχώριους και ξένους επενδυτές και τους απομακρύνουν απο κάθε διάθεση απόκτησης ακινήτου στην Ελλάδα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις αναπτυγμένες χώρες, όπου το ακίνητο προστατεύεται ως επενδυτικό προϊόν ενώ φορολογείται κυρίως η απόδοσή του και όχι η κατοχή του.

 

Επίσης, οι εισηγητές αναφέρθηκαν στη γραφειοκρατία που αναβάλλει ή ακυρώνει φιλοδοξίες και σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την οικονομία της χώρας και να δημιουργήσουν χιλάδες θέσεις εργασίας.

 

Ακόμη, διαπιστώθηκε, ότι πέραν της έλλειψης δανειοδοτήσεων, υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού και ιδεών ανάπτυξης από την πλευρά της Πολιτείας. Ο σχεδιασμός αυτός θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα για την ενεργοποίηση της αγοράς και την κατασκευή έργων υποδομής, που θα δημιουργούσαν αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον των κατασκευών.

 

ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ που προέκυψαν απο τις δύο συναντήσεις των μελών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα πρώτα βήματα που αποφασίστηκε να γίνουν, είναι τα εξής:

1. Είναι απαραίτητη η συνεχής στήριξη του στόχου του ΣΕΠΑΚ από όλους, για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, που θα εκπροσωπεί τα κοινά συμφέροντα του κλάδου και θα συνεργάζεται αρμονικά με την Πολιτεία. Για τη στήριξη αυτή δήλωσαν καταρχήν τη σύμφωνη γνώμη τους και τη διάθεση συνεργασίας τους, οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις Πρόεδροι της ΠΟΜΙΔΑ, του Συνδέσμου Επενδυτών Ακινήτων, του ΕΒΕΘ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι, η προσπάθεια συνεργασίας και με άλλους συνδέσμους και φορείς πρέπει να συνεχιστεί.

 

2. Με βάση την παραπάνω συνεργασία, χρειάζεται η σύνταξη μιας αναλυτικής μελέτης για την καταγραφή των φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα, ώστε σε μια κοινή συνέντευξη τύπου, να καταδειχθεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης και της απαξίωσης των ακινήτων, το οποίο νεκρώνει τον κλάδο των κατασκευών, αντί να προσφέρει πολλαπλάσια έσοδα και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η μελέτη αυτή αποφασίστηκε να συμπληρωθεί με συγκριτικά στοιχεία από το τι συμβαίνει στις άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

 

3. Είναι, τέλος, απαραίτητη η καταγραφή και ιεράρχηση προτάσεων και ιδεών που θα αποστείλουν σύντομα τα μέλη, για τα κίνητρα που θα έπρεπε να σχεδιάσει η Πολιτεία, για την ενεργοποίηση και υγιή ανάπτυξη του κλάδου. Αποφασίστηκε αυτές οι προτάσεις του ΣΕΠΑΚ να προβληθούν σε ευρύτερο κοινό ώστε να κριθεί και αν είναι εφικτό να εφαρμοστούν.

 

Στίς δύο συζητήσεις αναφέρθηκαν μερικές ΙΔΕΕΣ που θα ήταν ικανές να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ενεργοποίηση του κλάδου, που θα οδηγούσε τη χώρα στην ανάπτυξη, όπως είναι:

- η ορθολογική ανάπτυξη των πόλεων και η δημιουργία ποιοτικών υποδομών, που θα ενισχύσει και τον τουρισμό,

- η βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των πολιτών, που συνεπάγεται τη στατική και λειτουργική αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων και εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και παρεμβάσεων στον αστικό ιστό για τη δημιουργία νέων δημοσίων χώρων,

- η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι εφικτή η παρέμβαση στον αστικό ιστό και στα υπάρχοντα κτίρια,

- η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που θα αποφέρει σημαντική βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και σημαντική εξοικονόμηση πόρων,

- η διάδοση και διευκόλυνση δημιουργίας έργων με τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που θα ανοίξει δουλειές χωρίς κόστος για το κράτος, και

- η αξιοποίηση, σε μέγιστο βαθμό, των πλεονεκτημάτων της χώρας για την ανάπτυξη του τουρισμού, με καλύτερα ξενοδοχεία, σύγχρονες μαρίνες και ποιοτικές εξοχικές κατοικίες για την προσέλκυση ενεργών και εύπορων τουριστών και επενδυτών της παγκόσμιας αγοράς.