ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΕΠΑΚ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Ενεργειακή κρίση: “Καταρρέουν” πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα!
Engineer | Μηχανικός
michanikos.gr | Συντάκτης

21 Φεβρουαρίου 2022

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

sepak

Ουσιαστικά, μόνο 5-6 ιδιωτικοί πάροχοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης αφού είτε έχουν παραγωγή, είτε έχουν πολλαπλή εισαγωγική δυνατότητα με διμερείς συμβάσεις,, με τους υπόλοιπους παρόχους και καταναλωτές να “υποφέρουν”.

Στα όριά τους και σε αρκετά κρίσιμη κατάσταση έχει φέρει καταναλωτές και εταιρείες προμήθειας η σημαντική ενεργειακή κρίση που επικρατεί. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες προμήθειας αναγκάζονται να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες ρευστότητας, ανοίγοντας συνεχώς νέες πιστωτικές γραμμές, με κάποιες εξ αυτών να καταφεύγουν και σε άλλες πρακτικές ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, όπως σημαντικές καθυστερήσεις εξόφλησης οφειλών προς τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ) ή και παρακρατήσεις εσόδων από τα τέλη υπέρ δήμων. 

Αναταραχή υπήρξε για τα ποσά που παρακρατούνται και δεν αποδίδονται, τους διακανονισμούς που τηρούνται και τους κινδύνους για “κανόνια’. Οι ανεπίσημες πληροφορίες λένε για οφειλές περί τα 135 εκατομμύρια μόνο προς τη ΔΕΔΔΗΕ από τους 8-10 παρόχους ενέργειας.

Ουσιαστικά, μόνο 5-6 ιδιωτικοί πάροχοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης αφού είτε έχουν παραγωγή, είτε έχουν πολλαπλή εισαγωγική δυνατότητα με διμερείς συμβάσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη στήλη Sniper, αποκλειστικά στο emeaGr, o λόγος για ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας που έχουν δημιουργήσει χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τους τελευταίους μήνες και ορισμένοι εξ’ αυτών να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, καταβάλλοντας προσπάθειες να αποφύγουν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκρύπτουν άλλο την πραγματική εικόνα, την ύπαρξη χρεών στο δημόσιο, σε φορείς, οργανισμούς και τρίτους αλλά το σημαντικότερο την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων τους, παρακρατώντας όμως παράλληλα (και κυρίως παρανόμως) τα χρήματα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους μικρούς παρόχους της αγοράς έχουν ουσιαστική στάση πληρωμών από το Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούν να εισπράττουν λογαριασμούς καταναλωτών (κυρίως ιδιωτών) και φυσικά τις εισφορές υπέρ τρίτων, χωρίς να τις αποδίδουν.

Παράλληλα, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας( ΔΕΔΔΗΕ) ειδοποίησε τη ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΡΑΕ) πως μέχρι σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 18/2) θα στείλει αναλυτική έκθεση χρεών και οφειλών. 

Κρίσιμη η κατάσταση για τους καταναλωτές

Οι ισολογισμοί των εταιρειών προμήθειας, όπως φαίνεται κινούνται μεταξύ κόκκινου και βαθύ κόκκινου, ενώ από τον Δεκέμβριο και μετά άρχισαν και οι πρώτες καθυστερήσεις εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος από τους καταναλωτές, το εισόδημα των οποίων ροκανίζει καθημερινά η ακρίβεια.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές μεταφέρουν προς τα πίσω την ημερομηνία αποπληρωμής των λογαριασμών τους και όλο και περισσότεροι πληρώνουν με διακανονισμούς, διογκώνοντας τα προβλήματα ρευστότητας των εταιρειών.

Είχαν προηγηθεί, με εντολή επίσης του υπουργού, Κώστα Σκρέκα, δύο κατεπείγουσες επιστολές της ΡΑΕ προς τους προμηθευτές, μία μέσα στον Δεκέμβριο και μία τον Ιανουάριο για την αποστολή των τιμολογίων τους, προκειμένου να διασταυρώσει εάν πράγματι πέρασαν στους καταναλωτές οι επιδοτήσεις.

Οι προμηθευτές από την πλευρά τους καταλογίζουν στο υπουργείο προχειρότητα στον σχεδιασμό των μέτρων στήριξης και καθυστερήσεις που επιβαρύνουν τους ίδιους. Οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο έχουν φτάσει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, με τους καταναλωτές να καταγγέλλουν υπέρογκα ποσά λογαριασμών που έρχονται στα νοικοκυριά τους, στις επιχειρήσεις τους, στα μαγαζιά τους κλπ.

Τα προβλήματα είναι σοβαρά ακόμα και στους δήμους. Δεν είναι λίγοι οι δήμοι που ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες για τη διεκδίκηση των οφειλών τους, όπως ο Δήμος Κηφισιάς για χρέη ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Το δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο, εμφάνισε τη σοβαρή υστέρηση των εσόδων του δήμου από τους παρόχους ως μία από τις τέσσερις αιτίες για την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 8% σε ορισμένες περιοχές του δήμου.

Η παρακράτηση τελών των δήμων, όπως και οι ανεξόφλητες οφειλές προς τους Διαχειριστές, έχουν με τη σειρά τους προκαλέσει ρήγμα μεταξύ των παρόχων, με την πλευρά των συνεπών να κάνει λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, το πρόβλημα φαίνεται σοβαρό και χρειάζεται άμεση επίλυση και διαχείριση. 


Πηγή: https://emea.gr/epicheiriseis/energeia/655752/energeiaki-krisi-katarreoun-parochoi-ilektrikou-revmatos-stin-ellada