ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΕΠΑΚ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Αγορά κατοικίας: Το αυξημένο κόστος παγώνει τις αντιπαροχές
Ελένη Μπότα, capital.gr

23 Μαρτίου 2022

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

sepak

Πάγωμα των αντιπαροχών και επιστροφή ή επαναδιαπραγμάτευση των προκαταβολών για την αγορά ακινήτων από υποψήφιους αγοραστές, φέρνει το αυξημένο οικοδομικό κόστος. 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς real estate, από τη μία η ακρίβεια που έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σε συνδυασμό με την ανησυχία και ανασφάλεια που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από την άλλη η αύξηση σε πρωτοφανή επίπεδα των οικοδομικών υλικών, έχουν παγώσει τις νέες επενδύσεις και έχουν περιορίσει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα έχει παγώσει η αντιπαροχή, αφού συμφωνίες που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν μεταξύ εργολάβου και οικοπεδούχου, λόγω της ανόδου κατά 40% του κόστους της οικοδομής, πλέον κρίνονται ασύμφορες και δεν μπορούν να προχωρήσουν. 

“Ως εκ τούτου, είτε η αντιπαροχή ακυρώνεται, είτε η συμφωνία μεταξύ εργολάβου και οικοπεδούχου, επανεξετάζεται, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες της αγοράς”.  

Να σημειωθεί ότι η αντιπαροχή, που αποτέλεσε τον τρόπο δόμησης που χρησιμοποιήθηκε πολύ στην Ελλάδα κατά την μεταπολεμική περίοδο, προβλέπει ότι αντί ο εργολάβος να αγοράσει το οικόπεδο (με σκοπό να χτίσει οικοδομή) και να πληρώσει χρήματα στον οικοπεδούχο, του παραχωρεί διαμερίσματα ή καταστήματα από την οικοδομή που θα χτίσει.

Επίσης παρατηρούνται και φαινόμενα επιστροφής προκαταβολών για διαμερίσματα “από τα σχέδια”, ένας τρόπος ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική αγορά ακινήτων.

“Πολλοί είναι οι εργολάβοι που επιστρέφουν προκαταβολές σε υποψήφιους αγοραστές, αφού κρίνουν ότι η ανέγερση μιας οικοδομής στην παρούσα φάση είναι ασύμφορη ή ζητούν ακόμη και αναπροσαρμογή της τιμής του ακινήτου.

Σε αυτή την περίπτωση είναι θέμα του υποψήφιου αγοραστή για το αν θα προχωρήσει ή θα υπαναχωρήσει τις αρχικής συμφωνίας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς.

Αυξημένες κατά 10 με 15% οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων

Αυξημένες κατά 10% με 15% εμφανίζονται οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2022 και αφορά ακίνητα τα οποία χτίστηκαν του προηγούμενους μήνες, όπου ήδη είχαν ξεκινήσει οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων θα συμπαρασύρει και τις τιμές των παλαιών ακινήτων, λόγω άμεσου επηρεασμού του δείκτη παλαιότητας. 

Το τι μέλλει γενέσθαι πάντως στην ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες αφού όπως ανέφερε προσφάτως και ο Γεώργιος Κορμάς ανώτερος γενικός διευθυντής, Group Chief Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς και διευθύνων σύμβουλος της Real Estate ΜΑΕ μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo North, “κτηματαγορά επηρεάζεται κατά τη διάρκεια κρίσεων με χρονοκαθυστέρηση 8 έως 10 μηνών. “Εάν στο μεσοδιάστημα η κρίση καταλαγιάσει θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά”.

Ως εκ τούτου στην παρούσα φάση όπως αναφέρουν στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς, “είμαστε σε φάση αναμονής. Σχεδόν κανένας δεν κλείνει δουλειές. Ούτε ξεκινάει να κάνει μία επένδυση όταν οι τιμές αλλάζουν κάθε μέρα”.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στις οικοδομές όπως λένε, είναι ότι “μόνο ο οικοδομικός σίδηρος το τελευταίο διάστημα από τα 65 ευρώ το κιλό έχει εκτοξευθεί στα 110 ευρώ το κιλό, ενώ το αλουμίνιο από 5 ευρώ το κιλό σε 8 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ο σκελετός ενός κτιρίου που πριν κόστιζε 1 εκατ. ευρώ σήμερα κοστίζει 1,5 εκατ. ευρώ”.