ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΕΠΑΚ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
ΣΕΒ: Σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στη Σαουδική Αραβία
capital.gr

14 Μαρτίου 2022

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

sepak

Σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Σαουδικής Αραβίας προκύπτουν για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως οι κατασκευές, τα φάρμακα, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η εφοδιαστική αλυσίδα, , ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Επίσης, εξαιρετικές είναι οι συνθήκες για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, αφού λόγω των γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών, η Σαουδική Αραβία εισάγει τα περισσότερα προϊόντα διατροφής. Ομοίως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υπηρεσίες διαχείρισης υδάτινων πόρων, αποβλήτων και ενέργειας. Οι ευκαιρίες αυτές αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής του Υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, στις 12 με 14 Μαρτίου, με την υποστήριξη του ΣΕΒ .

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης. Την αποστολή εκ μέρους του ΣΕΒ συνόδευσε ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Συμπρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη “εκκίνηση” του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, μια πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Συνομοσπονδίας των Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας. Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο είναι ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ως ακόμα μια ένδειξη της δυναμικής που υπάρχει για την εμβάθυνση αυτής της οικονομικής συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Ριάντ, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ συναντήθηκαν με  την κα. Λούμπνα Ολαγιάν,  επικεφαλής των δραστηριοτήτων του Olayan Group και Προέδρου του σαουδαραβικού τμήματος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, αλλά και με σημαντικές τοπικές επιχειρήσεις. 

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Βιδάλης τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας, μέσα από την αύξηση του διμερούς εμπορίου, αλλά και των επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας. Όπως υπογράμμισε, “η ίδρυση του Συμβουλίου αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών. Ο ΣΕΒ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εξωστρέφειας και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επιδίωξή τους να διεθνοποιηθούν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές”.

Η Σαουδική Αραβία παραμένει ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο, υποστηριζόμενο από ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που ευνοεί εξαγωγείς και επενδυτές και τους μεταφέρει στην καρδιά της αραβικής αγοράς. Βρίσκεται στο κέντρο μιας ταχέως αναπτυσσόμενης περιοχής, με περισσότερους από 424 εκατομμύρια καταναλωτές και κατέχει μια πραγματικά εξαιρετική γεωγραφική θέση στον κόσμο, όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις. Είναι γνωστό ότι η Σαουδαραβική αγορά αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μία από τις κορυφαίες αγορές της Μέσης Ανατολής για τα ελληνικά προϊόντα. Συμβάλλει επίσης στην ελληνική οικονομία και μέσω του τουρισμού και, κυρίως, μέσω των επενδύσεων. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά 105% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και το διμερές εμπόριο έφτασε τα 1,3 δισ. ευρώ.