ΥΓΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Αρχικά θέλω να δηλώσω ότι υποστηρίζω στον ίδιο βαθμό την ποιότητα του κτιριακού και του φυσικού περιβάλλοντος και τις αποφάσεις της Πολιτείας μας για τη προστασία του περιβάλλοντος από τις χρήσεις των ανθρώπων.
Η πολεοδομική νομοθεσία όμως που εφαρμόζεται στις κατασκευές των κτιρίων στη χώρα μας, πιστεύω ότι έχει μεγάλο κοινωνικό αλλά και οικονομικό αντίκτυπο και χρειάζεται να αντιμετωπισθεί με πολλή προσοχή και μεγάλη κοινωνική ευαισθησία.
Πιστεύω ότι πρέπει να είναι ΑΠΛΗ, ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΠ´ΟΛΟΥΣ,
ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ.
Η σημερινή πολεοδομική νομοθεσία έχω την αίσθηση ότι είναι πολύπλοκη και δυσνόητη από την πλειοψηφία των πολιτών, ακόμη και από τους σχετικούς επαγγελματίες. Είναι μακροσκελής με πολλές ερμηνευτικές εγκυκλίους που καθιστά αργό και συχνά αμφισβητούμενο τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, με πολλές λεπτομέρειες, διχογνωμίες και παρερμηνείες, ακόμη και από τις ίδιες τις πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας.
Επιβαρύνεται δε αυτή η κατάσταση από την ανάγκη εγκρίσεων και από πολλούς άλλους φορείς!
Το χαρακτηριστικό που πραγματικά αναδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης και απλοποίησης της πολεοδομικής μας νομοθεσίας, είναι ότι η πλειοψηφία των κτιρίων μας υποκρύπτουν μια μικρή ή μεγάλη παρανομία, σε σχέση με την υπάρχουσα νομοθεσία. Οι πρόσφατες νομιμοποιήσεις μπορεί να βελτίωσαν αυτό το φαινόμενο, αλλά το γενεσιουργό πρόβλημα παραμένει!
Η πολεοδομική νομοθεσία γίνεται συχνά η αιτία που καθιστά ένα πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών μας κατά κάποιο τρόπο παράνομους και εθίζει την κοινωνία μας στο να αποδέχεται ως φυσιολογικές άλλες μικρές ή μεγάλες παρανομίες!
Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει η Πολιτεία μας να το αντιμετωπίσει σοβαρά.
Προτείνω λοιπόν, η πολεοδομική νομοθεσία να απλοποιηθεί για να έχει πιο ουσιαστικούς και όχι ανούσιους και λεπτομερείς κανόνες που δεν ελέγχονται εύκολα, ιδιαίτερα όταν τα κτίρια έχουν αποπερατωθεί και κατοικηθεί.
Ούτε είναι σωστό να χρησιμοποιείται για εκβιαστικούς λόγους η ασάφεια και η διχογνωμία στη φάση κατασκευής των κτιρίων ή ακόμη και όταν κατοικούνται, για θέματα ή λεπτομέρειες που δεν επηρεάζουν και δεν ενοχλούν κανέναν.
Διότι έτσι προκαλούνται αδικίες και αρνητικές συμπεριφορές για την αξιοπρέπεια και τη συνοχή μιας κοινωνίας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση των υπογείων, (ως κατοικήσιμοι ή αποθηκευτικοί χώροι ή ως parking), όπου οι Δήμοι και το ΙΚΑ τα αντιμετωπίζουν για φοροεισπρακτικούς λόγους ως κατοικήσιμους χώρους, ενώ η πολεοδομική νομοθεσία ως αποθηκευτικούς.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους ημιυπαίθριους χώρους, τις βεράντες, τα ανοίγματα, τις διαμορφώσεις κ.ά.
Πιστεύω ότι καλό θα ήταν να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και τις δυνατότητες του δορυφορικού ελέγχου που έχουμε σήμερα και να περιορίσουμε τους όρους αδειοδότησης, μόνο σε ότι μπορεί να ελέγχεται εύκολα. Κυρίως δηλαδή η θέση του κτιρίου και τα στερεομετρικά χαρακτηριστικά (το τελικό ύψος τους με στέγη ή όχι, το επιτρεπόμενο εμβαδόν κάλυψης και τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα για εσωτερικούς χώρους, βεράντες και προεξοχές που εντάσσονται στο επιτρεπτό εμβαδόν κάλυψης).
Χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη σωστή γειτνίαση των κτιρίων, τη σοβαρή ενόχληση των γειτόνων και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής.
Όταν κάθε παρατυπία είναι διαφανής και εύκολο να ελεγχθεί, γίνεται αυτονόητη η αποφυγή τους από το κατασκευαστή, γιατί θα κινδυνεύει άμεσα από πολύ μεγάλα και αυστηρά πρόστιμα που θα επιβάλλονται χωρίς μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες!
Αυτό πιστεύω θα είναι και η μόνη λογική αιτία που θα αποτρέπει τις παρατυπίες και θα περιορίζει τα φαινόμενα διαφθοράς και τις ανάγκες αστυνόμευσης.
Αλλά θα είναι και ένα μεγάλο βήμα για τη σταδιακή απενοχοποίηση της κοινωνίας μας και την ουσιαστική συμμετοχή της πλέον στην καταπολέμηση των παρανομιών των άλλων.
Άλλωστε οι νόμοι και οι κανόνες πρέπει να προστατεύουν μια κοινωνία, αλλά παράλληλα να διευκολύνουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτών της και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας, να είναι κοινωνικά δίκαιοι και να ελαχιστοποιούν τα ασήμαντα θέματα που εμποδίζουν τις επενδύσεις και προκαλούν άσκοπες ενοχές στην κοινωνία.