ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΕΠΑΚ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Παράθυρο – Από τον 20o στον 21ο αιώνα
Νίκος Σαλπιγγίδης
ALUMIL A.E. | Διευθυντής Καινοτομίας

1 Απριλίου 2022

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

sepak

Το παράθυρο αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες δομικές εξελίξεις για την πορεία και την ευημερία των ανθρώπων. Για να φτάσουμε στο σήμερα, μεσολάβησαν πολλά στάδια και πλήθος τροποποιήσεων.

Οι πρώτες αλλαγές

Οι αρχικές αλλαγές σχετικά με το παράθυρο έρχονται στον βιομηχανικό τομέα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η πυροπροστασία γίνεται προτεραιότητα στον σχεδιασμό εργοστασιακών εγκαταστάσεων. Έτσι, προωθείται η καινοτομία του κουφωτού μεταλλικού παραθύρου και η εγκατάστασή του λαμβάνει χώρα τόσο σε καινούργια κτίρια, όσο και σε παλαιότερα, αντικαθιστώντας τα ξύλινα κουφώματα. Να σημειωθεί ότι τα σιδερένια παράθυρα κυριαρχούν στις μεγάλες εγκαταστάσεις της εποχής, ενώ το ατσάλι είχε, ήδη από το 1855, αρχίσει να κερδίζει έδαφος.

Ο 20ος αιώνας

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι νέες εξελίξεις δίνουν τη δυνατότητα για εκτεταμένη χρήση μεγάλων γυάλινων επιφανειών και η τεχνολογία της εποχής επιτρέπει την εγκατάσταση παραθύρων με ατσάλινο σκελετό και ελάχιστο δομικό πλάτος. Αυτά τα παράθυρα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς παρείχαν κατασκευαστική ευκολία, άπλετο φως και μεγάλη αντοχή.

Τη δεκαετία του 1910 κυριαρχεί στις κατασκευές κατοικιών το παράθυρο με σιδερένιο ή χαλύβδινο κούφωμα και υαλοπίνακα που χωριζόταν στην άνω και την κάτω πλευρά. Η άνω πλευρά είχε συνήθως 4 χωρίσματα (καΐτια), ενώ η κάτω πλευρά είχε ενιαίο τζάμι.

Από τη δεκαετία του 1920 κι έπειτα η εξέλιξη των κουφωμάτων συνδυάζεται με την αναβάθμιση της τεχνολογίας των τζαμιών. Έτσι, παρατηρείται η αυξανόμενη χρήση υαλοπινάκων με μικρότερα χωρίσματα ενδιάμεσα.

Τη δεκαετία του 1930 εμφανίζεται το αλουμίνιο στα παράθυρα της εποχής. Είναι μια περίοδος που το μέχρι τότε κυρίαρχο ξύλο είχε δεχθεί πλήγμα από το ατσάλι. Το αλουμίνιο, λοιπόν, ως νέος «παίκτης», φιλοδοξεί να πάρει μερίδιο αγοράς.

Το αλουμίνιο που χρησιμοποιούνταν για τις κατασκευές εκείνης της περιόδου ήταν πολύ μεγαλύτερου πάχους από το σημερινό, ενώ γινόταν προσπάθεια να θυμίζει είτε ξύλινες είτε ατσάλινες επιφάνειες. Το πρώτο κτίριο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε θεωρείται το εμβληματικό Empire State Building, που ολοκληρώθηκε το 1931 και για 42 ολόκληρα χρόνια κρατούσε το ρεκόρ του υψηλότερου ουρανοξύστη.

Ποικιλία υλικών

Οι εξελίξεις στον τομέα της αρχιτεκτονικής αλλά και της τεχνολογίας των υαλοπινάκων, οδηγούν σε παράθυρα με τζάμια δίχως χωρίσματα, που προσφέρουν ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα.

Σιγά σιγά το αλουμίνιο καθιερώνεται στις κατασκευές και κυριαρχεί ως κορυφαία επιλογή των αρχιτεκτόνων. Τα πλεονεκτήματά του πολλά: ένα 100% ανακυκλώσιμο υλικό, με τεράστιες δυνατότητες επιφανειακής επεξεργασίας, μέγιστη αντοχή ενάντια στη σκουριά και ταυτόχρονα ελαφρύ.

Παράλληλα, ένα ακόμα υλικό αποκτά δημοφιλία τη δεκαετία του 1980: το uPVC. Τα πλαστικά κουφώματα προσέλκυαν κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους, αλλά και της ενεργειακής απόδοσης που παρείχε το πλαστικό ως υλικό. Στις επόμενες δεκαετίες, τα κουφώματα αλουμινίου εκμεταλλεύτηκαν τις τεχνολογίες θερμοδιακοπής και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν ενεργειακά τα πλαστικά αλλά και τα υπόλοιπα μεταλλικά κουφώματα.

Τα επιτεύγματα στον κατασκευαστικό κλάδο έδωσαν τη δυνατότητα για μεγάλα ανοίγματα. Το φυσικό φως αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε σύγχρονη κατασκευή, ενώ τα συρόμενα ήρθαν στο επίκεντρο. Άλλωστε, συμβαδίζουν με τη μεγάλη αστικοποίηση, καθώς εξοικονομούν χώρο στα διαμερίσματα των πόλεων.

Το μέλλον για το παράθυρο

Τον 21ο αιώνα, κυριαρχεί ο μινιμαλισμός. Τα παράθυρα γίνονται πιο μεγάλα και απαιτείται μικρότερο πλάτος στα προφίλ. Η αισθητική αποκτά ειδικό βάρος, ενώ η ανάγκη για κορυφαίες ενεργειακές επιδόσεις ωθεί σε αναζήτηση τεχνολογιών που θα παρέχουν υψηλότερα επίπεδα θερμομόνωσης, υδατοστεγανότητας, ηχομόνωσης.

Το σύγχρονο παράθυρο είναι βασικό κομμάτι του σπιτιού και προσδίδει χαρακτήρα. Η ποικιλία τυπολογιών και υλικών μεγάλη. Το διακύβευμα ωστόσο παραμένει σταθερά το ίδιο:

  1. προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
  2. προστασία από διάρρηξη
  3. φυσικός φωτισμός

Όταν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, τότε μιλάμε για έναν επιτυχημένο συνδυασμό ποιότητας, ασφάλειας και λειτουργικότητας. Το παράθυρο παραμένει μια διαχρονική καινοτομία, που με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται και βελτιώνει τη ζωή μας.