ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΕΠΑΚ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Όμιλος Φάις: Από τις περιπέτειες στη νέα εποχή της στοάς Μοδιάνο
Γιώργος Λαμπίρης, capital.gr

23 Μαρτίου 2022

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

sepak

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να γίνει η παράδοση προς χρήση για την ιστορική Στοά Μοδιάνο, επένδυση που υλοποιεί ο όμιλος Φάις. Με την ολοκλήρωσή της η Στοά θα αποτελέσει την πρώτη στεγασμένη αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, στο διατηρητέο μνημείο που δημιουργήθηκε το 1925. Τα καταστήματα πώλησης τροφίμων θα κυμαίνονται μεταξύ 70 και 75, αριθμός που θα καθοριστεί επακριβώς μετά το κλείσιμο των συμφωνιών μίσθωσης, δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά ενδέχεται να συνενωθούν.

Επιδίωξη του ομίλου Φάις είναι να υπάρξει αριθμητική ισορροπία οπωροπωλείων, κρεοπωλείων, παντοπωλείων εντός της ανανεωμένης εγκατάστασης. Ταυτόχρονα, θα υφίστανται στο χώρο και 7 έως 8 καταστήματα εστίασης, δραστηριότητα που ανέκαθεν ήταν ενεργή στις εγκαταστάσεις της Αγοράς Μοδιάνο. Το σύνολο των καταστημάτων θα είναι επιφάνειας που θα κυμαίνεται από 7 τ.μ. έως και 13,5 τ.μ.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το αρχικό κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο με όψο τόσο στην οδό Ερμού όσο και στην οδό Βασιλεώς Ηρακλείου με χώρους υπογείου, ισογείου και δύο εξώστες. Στην αρχική του μορφή η εγκατάσταση της Στοάς φιλοξενούσε 124 καταστήματα. Το ισόγειο έχει συνολική επιφάνεια 2.500 τ.μ. και το υπόγειο 2.500 τ.μ. με χρήση κυρίως αποθηκευτικών χώρων. 

Παλαιότητα, στατικότητα και πολυϊδιοκτησία οι βασικές προκλήσεις

Τρεις βασικες προκλήσεις για τους κατασκευαστές της εταιρείας Έμμετρον, όπως ανέφερε σχετικά ο Δημήτρης Τριάντος project manager του έργου, σε παρουσίαση του περιοδικού Κτίριο, ήταν η παλαιότητα και ο χαρακτηρισμός του ακινήτου ως διατηρητέου, το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς και η κακή κατάσταση τόσο σε ηλεκτρομηχανολογική κατάσταση όσο και σε θέματα υγιεινής αλλά και στον τομέα της στατικότητας. 

Κατά την ανακατασκευή της στοάς βασικές προκλήσεις αποτέλεσαν το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Να σημειωθεί ότι το κτίριο διατηρούσε οικοδομική άδεια του 1923. Το αρχικό οικόπεδο προήλθε από συνενώσεις 5 οικοπέδων και τμημάτων άλλων 4 οικοπέδων. Από την πρώτη άδεια η Στοά Μοδιάνο αποτέλεσε συνιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου 3 προσώπων των Μοδιάνο κατά 50% και των Λεόν και Μπεναχνία κατά 25%. Με την πάροδο των ετών το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς λόγω μεταβιβάσεων ιδιοκτησιών περιλάμβανε ένα πλήθος ιδιοκτητών. Σταδιακά περιλάμβανε περίπου 58 διαφορετικούς ιδιοκτήτες με διαφορετικές περιγραφές συμβολαίων και τοπογραφικών. Απαιτήθηκε μάλιστα ο καθορισμός της ιδιοκτησίας μετά από έλεγχο των τοπογραφικών του Δημοσίου, διόρθωση των συμβολαίων και του κτηματολογικού διαγράμματος.

Από πλευράς επικινδυνότητας η κατάσταση ήταν άσχημη λόγω ελλιπούς συντήρησης. Η κατάσταση εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης δεν πληρούσαν καμία προδιαγραφή. Το κτίριο κρίθηκε δομικά επικίνδυνο από την αρμόδια επιτροπή της πολεοδομίας και ξεκίνησε η περιπέτεια της μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου. Το 2016 λειτουργούσαν περίπου 24 καταστήματα. Το βασικότερο πρόβλημα ήταν η κατάσταση του υπόγειο, όπου πολύς κόσμος δεν γνώριζε ότι υπήρχε υπόγειο στο κτίριο. 

Η ιστορική διαδρομή της Στοάς Μοδιάνο

Οι αρχικές εργασίες κατασκευής της Στοάς Μοδιάνο ξεκίνησαν το 1922 και ολοκληρώθηκαν το 1925, ενώ τα πρώτα της εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1930. Χτίστηκε στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε. Η εγκατάσταση της Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο το 1983 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το υπουργείο Πολιτισμού καθώς θεωρήθηκε χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά. Η αγορά είχε διακόψει τη λειτουργία της το 2019, με την προοπτική διενέργειας των έργων ανάπλασης που θα την παραδώσουν και πάλι στο κοινό με τη νέα της εικόνα.